Enorme prijsverschillen bij crematoria

Enorme prijsverschillen crematoria

Een groeiend aantal Nederlanders, ruim 68 procent, kiest tegenwoordig voor crematie als laatste rustplaats. Echter, de kosten voor crematies blijken aanzienlijk te variëren. Uit onderzoek van Uitvaartland.nl onder 115 crematoria in Nederland blijkt dat de prijsverschillen aanzienlijk zijn, zowel voor eenvoudige crematies als voor crematies met gebruik van de aula. Is dit moreel gezien juist?

Eenvoudige Crematies

Het onderzoek toont aan dat het prijsverschil tussen het goedkoopste en duurste crematorium voor technische of eenvoudige crematies (crematies zonder gebruik van faciliteiten en zonder begeleiding van nabestaanden) maar liefst €850 bedraagt. Het goedkoopste crematorium bevindt zich in Almere, waar een technische crematie €395 kost, terwijl het duurste crematorium in Eelderwolde gevestigd is, waar men €1245 betaalt voor exact dezelfde crematie. Johan Verhofstadt van Uitvaartland.nl benadrukt het onbegrip over deze prijsverschillen: “Belachelijk dat dergelijke prijsverschillen in 2024 nog steeds voorkomen. Een technische crematie is overal hetzelfde en zou daarom uniform geprijsd moeten worden. De overheid zou moeten ingrijpen en vaste prijzen moeten hanteren voor technische crematies bij alle crematoria in Nederland.”

Om consumenten te helpen bij het vergelijken van crematoria, heeft Uitvaartland een handige crematoriumvergelijker ontwikkeld, waarmee men de prijzen van crematoria in de buurt kan vergelijken met het landelijke gemiddelde.

Crematies met Gebruik van de Aula

Voor crematies met gebruik van de aula varieerde het prijsverschil tussen het goedkoopste en duurste crematorium €1480. Crematorium Cremaere in Almere biedt de goedkoopste optie aan voor €720, terwijl Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse de duurste optie heeft voor €2200.

Koffie en Wijn

Opvallende verschillen werden ook waargenomen bij de horecaprijzen van verschillende crematoria. Zo is het goedkoopste glas wijn verkrijgbaar bij Crematorium De Dijk in Maassluis voor €3,25, terwijl het duurste glas wijn meer dan twee keer zo duur was, namelijk €6,75 bij Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse.

Het goedkoopste kopje koffie kost €2,20 bij Crematorium Tilburg, terwijl het duurste kopje koffie 43% duurder was, namelijk €3,15 bij Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse.

Duurste Provincie is Overijssel

Er werden aanzienlijke prijsverschillen tussen provincies waargenomen. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste provincie voor een technische of eenvoudige crematie bedroeg €356. Flevoland bleek de goedkoopste provincie met een gemiddelde van €530, terwijl Drenthe als duurste uit de bus kwam met €953. Voor crematies met gebruik van de aula bedroeg het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste provincie maar liefst €481. Ook hier bleek Flevoland de goedkoopste provincie met €1327, terwijl Overijssel de duurste was met €1885.

Wanneer gekeken wordt naar de grootste verschillen binnen de provincies, blijkt Noord-Holland een prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste technische crematie te hebben van 651 euro. In Zuid-Holland wordt het grootste verschil bij een crematie met gebruik van de aula waargenomen, namelijk 1110 euro.

Goedkoopste en Duurste Gemeenten van Nederland

Als gekeken wordt naar de prijzen van crematies zonder gebruik van faciliteiten en zonder begeleiding van nabestaanden, zijn dit de top 10 goedkoopste en duurste gemeenten van Nederland.

Vergelijken Onmogelijk voor de Consument

Het vergelijken van crematiekosten blijkt niet eenvoudig te zijn. Niet alle crematoria tonen de prijzen op hun website en daarnaast zijn er veel variabelen waarmee men rekening moet houden bij het vergelijken. Uitvaartland biedt daarom een crematoriumvergelijker aan, waarmee consumenten direct inzicht krijgen in de prijsverschillen tussen crematoria in hun gemeente of provincie.

Stille Crematie is Nieuwe Trend

Technische of stille crematies worden steeds populairder. Mensen geven er steeds vaker de voorkeur aan om het afscheid niet in of bij het crematorium te vieren, maar op een gezellige externe locatie zoals een voetbalkantine, restaurant of kroeg. Dit is vaak ook goedkoper.