Voor jezelf begonnen? Kies je voor een accountant of boekhouder?

Voor jezelf begonnen? Kies je voor een accountant of boekhouder?

Veel mensen beschouwen accountants en boekhouders als hetzelfde, maar er zijn zeker grote verschillen tussen de twee. Zo is accountant geen beschermde term, waardoor er geen officiële opleiding nodig is om jezelf accountant te noemen. Accountant daarentegen is een beschermde titel, dus ook hij of zij moet zijn of haar kennis up-to-date houden. Beide hebben voor- en nadelen.

Informatie over de accountant

Er zijn twee soorten accountants, AA-accountants en RA-accountants. AA of Accounting Management Consultant is een titel die je verdient na het afronden van je hbo-accountancy-opleiding als je ook nog een aanvullende praktische en theoretische opleiding met goed gevolg hebt afgerond. Een ander type RA, Chartered Accountant, kan worden behaald nadat je een universitaire boekhoudcursus hebt gevolgd en aanvullende praktijk en theorie hebt gevolgd en opgedaan. Daarnaast zijn accountants verplicht cursussen te volgen om hun kennisniveau op peil te houden.

Zo weet u zeker dat uw relatie met de accountant correct is. Daarom hebben accountants doorgaans een iets hoger product of dienst dan boekhouders. Het voordeel hiervan is dat de accountant wel degelijk verantwoording aflegt, dus als de accountant een fout maakt in zijn belastingaangifte, kan hij niets terugkrijgen van de opdrachtgever.

Voor sommige bedrijven is het zelfs verplicht om accountants in te huren in plaats van boekhouders, omdat accountants beperkte mogelijkheden hebben en accountants niet. U bent verplicht om met een accountant samen te werken als u aan een van de volgende drie voorwaarden voldoet:

  1. Netto-omzet van minimaal EUR 12 miljoen
  2. Balanstotaal van minimaal EUR 6 miljoen
  3. Meer dan 50 medewerkers

Hoe zit het met boekhouders?

Omdat boekhouder een onbeschermde term is, moet u grondig onderzoek doen voordat u een accountant inhuurt om te zien of ze hun woord kunnen houden. Accountants zijn meestal iets goedkoper dan accountants, maar dat betekent dat u nog steeds verantwoordelijk bent voor eventuele fouten die de accountant maakt. Kleine bedrijven huren vaak accountants in. Uiteindelijk moeten accountants en boekhouders hun geld terug kunnen verdienen. Voldoe je niet aan bovenstaande eisen maar weet je nog niet welke optie het beste bij jou past? Aan de ene kant meer vertrouwen in accountants, maar aan de andere kant op zoek naar een goedkopere oplossing? Maak gerust een afspraak en ontdek wat voor jou het beste werkt.