5 tips om te genieten van ultieme nachtrust

5 tips om te genieten van ultieme nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk voor ons welzijn. Voldoende en goed slapen bevordert de concentratie overdag, geeft je een goed humeur en geeft een boost aan je weerstand, zowel mentaal als fysiek.

Voldoende slapen is voor veel mensen geen probleem. Maar wat als je lang genoeg slaapt maar toch niet voldoende uitgerust wakker wordt? Dan is het tijd om de kwaliteit van je slaap te verhogen. Dat doe je met deze vijf eenvoudige en praktische tips!

1. Kies het juiste bed met een goed matras

Wat het beste matras is hangt af van jouw voorkeuren. Het moet comfortabel liggen met voldoende ondersteuning. Word je iedere dag met spierpijn wakker, dan is je matras waarschijnlijk te hard of juist te zacht.
Ook het soort frame heeft invloed op de slaap. Een houten bed voelt wat warmer dan een metalen bed. Een metalen bed is duurzamer dan een houten bed en gaat eenvoudig vijftig tot honderd jaar mee. Nadeel is dat goedkopere metalen bedden op den duur kunnen piepen. Voordeel is dat er geen huisstofmijt of bedwantsen leven in metalen bedden, wat het een hygiënisch bedframe maakt dat ook geschikt is voor mensen met een allergie voor huisstofmijt.

2. Zorg voor een avondroutine

In slaap vallen doe je binnen een ‘window of opportunity’. Vlak daarvoor maakt je lichaam melatonine aan, een stofje dat helpt bij het in slaap vallen. Als je niet rond die tijd naar bed gaat dan mis je de kans. De melatonine wordt afgebroken en lig je te woelen. Het kost tijd om het ‘slaapstofje’ opnieuw aan te maken
Je stimuleert de aanmaak van melatonine met een vaste avondroutine zodat je lichaam zich rustig kan voorbereiden op het in slaap vallen. Bijvoorbeeld door in een vaste volgorde je tanden te poetsen, naar de wc te gaan en nog even te lezen in bed.

3. Beperk schermtijd

Je telefoon- en computerscherm geven licht. Onder invloed van licht maakt je lichaam minder melatonine aan. Een uur voordat je gaat slapen alle schermen uitdoen doet wonderen voor je nachtrust.

4. Slaap in het juiste klimaat

Denk daarbij aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Wat het juiste klimaat is kan voor iedereen verschillen. Belangrijke punten zijn frisse lucht, een schone omgeving en het vermijden van kunstmatige warmte (van een kachel). Wil je zomer en winter een constant klimaat dan kun je overwegen een luchtbevochtiger te kopen en de temperatuur bij te regelen met een thermostaat.

5. Eet gezond

Drink geen alcohol of cafeïnehoudende drank vlak voor het naar bed gaan. Alcohol ontspant wel, maar geeft een onrustige slaap. Ook eten voor het slapen kan een ongunstig effect hebben op de nachtrust. Je lichaam is dan nog een tijdje bezig met het verwerken van het voedsel.