Recessie op komst: nu mijn bedrijf verkopen?

Recessie op komst: nu mijn bedrijf verkopen?

Aangezien we overal om ons heen horen dat er een recessie op komst is, is het goed om dit wel even serieus te nemen. Tijden van recessie zijn natuurlijk voor niemand leuk en het is hierbij een vereiste dat je ongeveer weet wat je gaat doen. Waar een bedrijf verkopen voor den ene persoon veel druk weghaalt, zal het bezuinigen op boodschappen dit voor een andere persoon doen. Wat kun je eigenlijk het beste doen in tijden van recessie? En is dit dan misschien wel hét moment om je bedrijf te verkopen? Ontdek het hier!

Een recessie in Nederland?

Voor we verder ingaan op alle zaken die je het beste kunt ondernemen in tijden van recessie is het handig om eerst eens helder te hebben wat een recessie nu precies is. Recessie betekent letterlijk ’teruggang’ of ’terugval’. In de economie betekent dit dat de economische groei daalt en lager is dan gemiddeld. Ten gevolge van een recessie vinden vaak reorganisaties en meer ontslagen plaats bij bedrijven. Er wordt minder geld uitgegeven aan extra scholing en er gaan vaak bedrijven failliet. Het landelijke werkloosheidscijfer kan hierdoor stijgen. Dat een recessie niet bepaald iets is waar je blij van wordt, klinkt dus wel duidelijk. Het is daarom zaak om te kijken welke stappen jij als eigenaar van een bedrijf kunt ondernemen.

Maken, houden en investeren

Een eerste advies dat we je graag willen geven in tijden van recessie heeft niet zozeer specifiek invloed op mensen met een eigen bedrijf, maar eigenlijk op iedereen die zich in tijden van recessie begeeft. In principe zijn er namelijk drie stappen voor het goed voorbereiden op een financiële crisis. Zorg allereerst voor een manier om geld te verdienen, leer geld daarnaast te behouden door te sparen en leer tot slot hoe je geld voor je laat werken. In de praktijk hebben we het vaak over de drie stappen ‘maken’, ‘houden’ en ‘investeren’.

Je bedrijf verkopen?

Als je overweegt je bedrijf te verkopen, moet je weten dat er eigenlijk nooit een duidelijk moment is om dit te doen. Veel mensen wachten met het verkopen van hun bedrijf tot een bepaald moment waarop alles ineens duidelijk moet zijn. In de praktijk gaat dit moment nooit voorkomen en daarom is het niet verkeerd om een scenario op te stellen en te kijken hoe het zou zijn om op dit moment- of op een moment in de komende twee jaar de stap om je bedrijf te verkopen, te zetten. Een advies dat we je kunnen geven, is om eens een kijkje te nemen bij een bedrijf als Lingedael. Bedrijven als deze hebben kennis en ervaring op dit vlak en zijn dus ook de ideale partij om jou van advies te voorzien!