Tips voor incontinentie bij mannen

Tips voor incontinentie bij mannen

Incontinentie is een vervelende aandoening

Over incontinentie wordt niet gemakkelijk gesproken. Toch is het een aandoening waar je in principe zelf niet veel aan kunt doen. Het is een aandoening waarbij de urine of ontlasting niet kan worden opgehouden. Bij urineverlies is er te weinig beheersing over de blaas en bij onvrijwillige ontlasting is er te weinig beheersing van de sluitspier van de anus. Daardoor wordt er over twee soorten incontinentie gesproken, namelijk: urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie. Urine-incontinentie komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen. Bij vrouwen komt met name de stressincontinentie voor. Deze wordt bij vrouwen veroorzaakt door een zwakke bekkenbodem. Bij mannen komt hoofdzakelijk de urgency incontinentie voor. Deze geeft aan dat er een probleem is met het uitplassen bij mannen. Wat daarvan precies de oorzaak is, is moeilijk te achterhalen. Mannen hebben vaak een groot probleem als ze incontinent zijn. Het levert vaak grote mentale, fysieke en sociaal-emotionele problemen op.

Incontinentie bij mannen

Ondanks dat er veel mannen last hebben van incontinentie wordt er weinig over gesproken. Er zijn honderdduizenden mannen in Nederland die last hebben van incontinentie. Wanneer je boven de leeftijd van 55 jaar komt, wordt de kans steeds groter dat je last krijgt van urineverlies en het lange nadruppelen tijdens het plassen. Bij vrouwen komt het vaker voor, dan bij mannen. Mannen hebben een sterkere bekkenbodem en ook een langere plasbuis dan vrouwen. Ook hebben de mannen een beter afsluitmechanisme. Ook blijft het slijmvlies in de plasbuis bij mannen die ouder worden beter gehydrateerd. Daardoor zullen bij mannen minder snel prikkelingen optreden. Mannen hebben over het algemeen niet altijd last van incontinentie, maar met tussenpozen. Bij mannen die een prostaatoperatie hebben gehad, hebben een vergroot risico op incontinentie.

Wat kun je doen bij incontinentie?

Bij vrouwen is incontinentie geaccepteerd. Dat zie je aan de vele reclames die er op de tv worden uitgezonden. Voor mannen is dat anders. Bij mannen wordt het probleem nog minder maatschappelijk geaccepteerd. Er zijn veel mannen die zich daarover nog schamen en zelfs er geen oplossing voor zoeken. In sommige gevallen kun je door bepaalde oefeningen minder last hebben van onverwacht urineverlies. Ga eerst naar een geregistreerde bekkenfysiotherapeut om na te gaan of er misschien wat met de bekkenbodem aan de hand is. Ook kunnen bekkenbodemoefeningen bij mannen helpen. Aarzel daarom niet om naar de specialist te gaan. Wanneer er een prostaatoperatie is geweest kan de interne kringspier in de blaashals de urine niet meer tegenhouden. Dan zal de externe sluitspier het werk over moeten nemen. Door speciale bekkenbodemoefeningen kunnen de externe sluitspier en andere spieren, die rond de blaas en plasbuis zitten, versterkt worden. Er zijn nog andere zaken waar je op kunt letten. Let op wat je eet en drinkt, maar blijf wel voldoende drinken. Zorg voor een goed lichaamsgewicht. Neem als je naar het toilet gaat een goede houding aan. Dit zijn maar een paar extra middelen om incontinentie te verminderen.

Materialen als je incontinent bent

Door het gebruik van incontinentiematerialen kun je het leven verbeteren. Ook voor mannen is er genoeg te krijgen. TENA Incontinentiemateriaal is er ook voor mannen. Door de ervaring die men heeft, kun je van Tena incontinentieverbanden gaan dragen. Je kunt je dan vrijer bewegen in de maatschappij, omdat je jezelf zekerder voelt. Ook kun je bij Tena men broekjes aanschaffen. Dat wordt vooral gedaan wanneer je ouder bent. Tena is het merk van Essity. Het is een internationaal toonaangevend hygiëne- en gezondheidsbedrijf. Ze hebben al meer dan 60 jaar ervaring op het gebied van incontinentiematerialen. Ook door de mantelzorgers en professionals in de gezondheidszorg wordt vaak gebruik gemaakt van de incontinentiematerialen van Tena.