Wat is letselschade?

Wat is letselschade?

Letselschade is schade die je door lichamelijke verwondingen of psychische problemen hebt opgelopen. Denk aan letselschade door een aanrijding, bedrijfsongeval, verkeersongeval of een medische fout. Je kunt de persoon of organisatie die dit heeft veroorzaakt dan aansprakelijk stellen om de schade te vergoeden. Waaruit kan letselschade precies bestaan? En wat kun je precies doen bij letselschade? In dit artikel bespreken we het met je.

Waar kan letselschade uit bestaan?

Letselschade kan uit verschillende typen schade bestaan. Zo heb je materiële schade: dit is de schade van verlies van inkomsten, medische kosten die niet vergoed zijn, aanpassingen in je woning of auto en ook hulp in de huishouding of bij onderhoud van je huis. Daarnaast heb je ook nog immateriële schade: dit is niet uit te drukken in geld. Denk aan verdriet, pijn en verlies van levensvreugde. Hiervoor kun je bijvoorbeeld smartengeld voor aanvragen, zoals voor je nabestaanden of voor de getuige van het ongeval.

Wat kun je doen bij letselschade?

Er is altijd sprake van hulp bij letselschade. Bij letselschade moet je eerst iemand aansprakelijk stellen. Dat doe je door een aangetekende brief aan de persoon of organisatie sturen die jou de schade heeft aangebracht. Hierin vertel je dat je deze persoon of organisatie verantwoordelijk houdt voor je letselschade. Wanneer de persoon of organisatie dit ontkent, is het verstandig om een advocaat in te schakelen en het op te lossen met een procedure bij de rechter. Er zijn instanties die gespecialiseerd zijn in het oplossen van letselschade en het maximaal haalbare bedrag voor je kunnen terugkrijgen. Tot slot is het altijd belangrijk om vanaf het moment van ongeval direct een arts in te schakelen zodat u hulp krijgt en veilig bent. Ook het bijhouden van alle rekeningen en extra kosten die je niet zou maken zonder het ongeval is verstandig voor het bewijs van de claim.