Wat gebeurt er met je lichaam als je popcorn eet?

Wat gebeurt er met je lichaam als je popcorn eet?

Je kunt tegenwoordig niet meer naar een bioscoop zonder te worden gebombardeerd door advertenties voor de concessietribune. Er zijn zoveel opties, het is moeilijk om te beslissen, maar een van de meest populaire is popcorn.

Maar wat gebeurt er precies als je popcorn eet? Dit is wat je moet weten over hoe je lichaam reageert op deze populaire snack.

Je brein en popcorn

Als je bijvoorbeeld chocoladepopcorn eet, kunnen je hersenen endorfines vrijgeven die je een gevoel van voldoening en plezier geven. Dit is vergelijkbaar met hoe je hersenen reageren als je vetten en suikers consumeert, en dat is de reden waarom veel mensen hunkeren naar deze voedingsmiddelen.

Maar er is een verschil tussen witte korrelmaïs en het type dat in de magnetron kan. Witte korrels bevatten veel vezels, wat betekent dat je lichaam er langer over doet om te verteren en je langer een verzadigd gevoel geeft.

Popcorn die in de magnetron kan, bevat echter transvetten, verzadigde vetten, conserveermiddelen en kunstmatige smaakstoffen die het slechte cholesterolgehalte (LDL) in uw bloed verhogen. Dit kan leiden tot hartaandoeningen, obesitas en andere gezondheidsproblemen.

Jouw bloed en popcorn

Wanneer popcorn wordt gepoft met behulp van bakolie op hoge temperatuur, oxideren de vetzuren en worden ze gevaarlijk voor je lichaam om te verwerken. Wanneer dit gebeurt, worden vrije radicalen geproduceerd die celmembranen aanvallen en artritis en ontstekingsaandoeningen bevorderen.

Nadat je popcorn in de magnetron hebt gegeten, blijft je bloed tot drie dagen dik met cholesterol vanwege de transvetten die in dit soort popcorn worden aangetroffen.

Jouw suiker en popcorn

Als u diabetes heeft, kan popcorn u een langzame afgifte van energie geven zonder uw bloedsuikerspiegel te verhogen.

Wat popcorn anders maakt dan andere voedingsmiddelen met dezelfde kwaliteit, is dat het heel weinig calorieën bevat in vergelijking met het hoge koolhydraatgehalte. Hoewel het aantal koolhydraten van gewone, met lucht gepofte maïs nog steeds vrij hoog is (30 gram in een kopje), is het een veel betere keuze dan sommige andere “snelle koolhydraten” die grote schade kunnen aanrichten aan je bloedsuikerspiegel.

Je kunt zelf gepoft worden!

Omdat popcorn wordt verbouwd op grote velden in de buurt van wegen waar auto’s rijden, wordt het vaak besproeid met insecticiden en herbiciden die gevaarlijke chemicaliën bevatten. Als je giftige chemicaliën in je popcorn wilt vermijden, overweeg dan om biologische maïskorrels te kopen.

Het belangrijkste is, stop niet met knallen! Zorg ervoor dat u de juiste soort chocoladepopcorn kiest, zodat het een gezond onderdeel van uw dieet kan zijn.

Extra herinnering

Popcorn heeft een hoog gehalte aan koolhydraten, cellulose en vezels, naast andere componenten die goed zijn voor het spijsverteringsstelsel; een overconsumptie van deze componenten kan echter gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Wat betreft smaak en geur: polyfenolen (antioxidanten) en butylrubberverbindingen (die popcorn zijn unieke smaak geven), zorgen ervoor dat de hersenen dopamine produceren, een neurotransmitter die zich goed voelt.

Popcorn kan eigenlijk goed voor je zijn, maar het zou slechts ongeveer 5% van je totale calorie-inname moeten uitmaken, dus het wordt niet aanbevolen om elke dag popcorn te eten.