Ideeën voor balkon inrichten

Ideeën voor balkon inrichten

Met een balkon is het altijd een uitdaging om de juiste tuinmeubelen te plaatsen. Vaak is de ruimte op een balkon namelijk iets beperkter. Je wilt natuurlijk wel meubelen die hier het beste tot zijn recht komen. Lees onderstaande tips en je zult diverse mogelijkheden ontdekken. Al is je balkon nog zo klein, er is altijd wel een oplossing om even lekker buiten te genieten. Je wilt toch ook dat deze plek een belangrijke, maar vooral een favoriete plaats van je huis wordt. Een balkon is tenslotte een verlengstuk van je huis! 

Bepaal waarvoor je het balkon wilt gebruiken 

Heb je geen ruime tuin en daardoor dus wat minder ruimte? Vraag je dan eerst goed af wat wil ik nou bereiken op mijn balkon. Lekker een hapje eten, alleen of met elkaar. Wil je lekker buiten zitten met je familie of met wat vrienden erbij. Of gewoon graag nog even lekker relaxen na een drukke werkdag. Door je deze vragen te stellen kan je bepalen wat je het beste op het gebied van tuinmeubelen kunt aanschaffen.  

Hoe richt je het balkon in 

Je wilt optimaal gebruik maken van de ruimte op je balkon, daarom is het belangrijk om te weten hoe het gesteld is met de stand van de zon. Denk hierbij dus ook aan de schaduw die je wel of juist niet wilt hebben. Zeker als je hierdoor regelmatig je tuinmeubelen moet verplaatsen. Verder dien je rekening te houden met eventuele accessoires die op het balkon geplaatst worden. Wanneer je dit allemaal in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om te gaan meten. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor een tuinset op je balkon, om de ruimte optimaal te benutten. Je zult zien dat er voor iedere afmeting wel een tuinset te verkrijgen is. 

Bistrosets 

Ben je van plan om regelmatig een hapje te eten en heb je wat minder ruimte op je balkon? Door de beperkte ruimte krijg je hierdoor minder mogelijkheden voor een ruime eettafel met stoelen. Wil je de stoel regelmatig verplaatsen naar een plek in de zon, of juist niet, kies dan voor een compacte bistroset. Een bistroset is vaak een klein (inklapbaar) tafeltje in combinatie met een paar compacte stoelen. Afhankelijk van de ruimte kunnen dit wat ruimere (luxere) stoelen zijn. De stoelen van de tuinset zijn veelal inklapbaar of stapelbaar. Als je de tuinset niet gebruikt creëer je bovendien weer meer ruimte op je balkon.  

Loungesets 

Na een dag hard werken is het heerlijk om even te loungen op jouw balkon. Het plaatsen van een hoek loungeset is dan natuurlijk ideaal. De ruimte hiervoor is vaak nogal lastig, aangezien de meeste hoeksets hiervoor te groot zijn. Afhankelijk van je ruimte op het balkon kun je kiezen voor bijvoorbeeld een paar lekkere loungestoelen. Deze zijn wat praktischer, omdat je ze makkelijker kunt verplaatsen. Je kunt ook een echte blikvanger, zoals een prettige hangstoel op je balkon plaatsen. Deze hangstoelen zijn er met een vaste stang of vaak met een beugel voor aan het plafond. Wil je toch een hoek loungeset op je balkon plaatsen, maar is de ruimte aan de korte zijde iets beperkt. Ga dan voor een loungeset tuin die bestaat uit losse modules, zo is er toch een kleinere hoek te maken. Ook is het mogelijk om een chaise loungebank op je balkon te zetten, dit is een loungebank met met hocker aan een zijde van de bank. Zodoende kan je ook nog even lekker onderuit loungen. 

Tuinset met verstelbare stoelen 

Als je graag buiten wilt eten, maar af en toe ook lekker wil relaxen, ga dan voor een tuinset met verstelbare stoelen. Deze verstelbare stoelen, ook wel standenstoelen genoemd, kunnen in verschillende standen gezet worden. Dus rechtop tijdens het eten en wat standen naar beneden om heerlijk van het zonnetje te genieten. Het voordeel van deze stoelen is, dat als je ze niet nodig hebt, je ze kunt inklappen en zodoende weer ruimte hebt op je balkon. 

Accessoires 

Met accessoires maak jij het verschil op je balkon! Wil je graag het gevoel hebben om in een echte tuin te zitten, zorg dan voor voldoende groen. Dit kan je oplossen door te werken met verschillende soorten groene planten. Om de ruimte niet onnodig vol te zetten is het aan te raden om planten zoveel mogelijk van de grond af te zetten. Gebruik vooral verticale bloembakken en werk dus de hoogte in. Deze plantenbakken kunnen bijvoorbeeld aan een wand bevestigd worden of aan de rand van het balkon. Heb je nog een wand over waar niet veel mee wordt gedaan, kies hiervoor een tuinposter met groene aspecten. Zo hou je het balkon ruimtelijk en krijg je toch het gevoel dat je in een echte tuin zit. Vergeet ook niet om verlichting aan te brengen op je balkon. Hiervoor heb je keus in vaste lampen, maar je hebt tegenwoordig ook een ruime keuze in lichtslingers. Deze kunnen via het plafond leuk opgehangen worden zodat je meer hoogte creëert. Is je balkon dan nog steeds iets te donker van kleur? Probeer dan te werken met een paar gekleurde (all-weather) sierkussens. Hierdoor krijgt je balkon extra sfeer en fleurt het mooi op.