Geld lenen: dit moet je weten

Geld lenen dit moet je weten

Als je geld wilt lenen, dan vraag je eerst een offerte aan. Maar wat gebeurt er nou als je die offerte hebt aangevraagd? En, hoeveel geld kan je eigenlijk lenen? Op deze vragen geven we in dit artikel antwoord. Lees snel verder!

Hoeveel kan ik verantwoord lenen?

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat als jij een lening afsluit, dat je daardoor in de financiële problemen komt. Daarom kijkt de kredietverstrekker mee wat verantwoord is voor jou om te lenen. Maar, hoe bepaalt de kredietverstrekker de hoogte van je leenbedrag? Voor alle geldverstrekkers gelden dezelfde normen. Ze kijken naar jouw inkomen en daarnaast naar jouw terugkerende vaste lasten. Daar wordt een berekening op gemaakt wat jij verantwoord zou kunnen lenen.

Bereken het zelf

Je kunt overigens ook heel eenvoudig zelf op de website van NIBC Direct bereken hoeveel je kan lenen, afhankelijk van jouw situatie. Op deze manier ontvang je een zeer nauwkeurige schatting wat je kunt lenen op basis van jouw mogelijkheden. Wel zo handig. Maar, let wel op! Het maximale bedrag dat je kan lenen, dat wil niet zeggen dat je dat bedrag ook moet lenen. Je moet vooral lenen wat je écht nodig hebt en verder niks. Want, geld lenen, dat kost geld.

Welke leenvorm kan ik het beste kiezen?

Als je een lening afsluit, kun je kiezen tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, ook wel een flexibele lening genoemd. Wat is nou het verschil? Met een persoonlijke lening ontvang je in één keer het hele bedrag op je rekening. Vervolgens betaal je elke maand rente én aflossing aan de kredietverstrekker. De rente staat gedurende de looptijd van je leenovereenkomst vast. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Dit in tegenstelling tot een doorlopend krediet, waarbij de rente niet vaststaat. Dit kan in je voordeel uitpakken, maar ook in je nadeel. De reden waarom er alsnog veel mensen kiezen voor een doorlopend krediet, heeft te maken met dat je vrij kunt opnemen tot het limiet en dat je alleen rente hoeft te betalen over het opgenomen bedrag. Heb je het bedrag afgelost, dan kun je het bedrag opnieuw opnemen tot het afgesproken limiet.