Contact- en balsporten zijn populair over in Nederland, maar ze brengen ook een potentieel risico met zich mee: oogletsel. Deze sporten, zoals voetbal, basketbal en hockey, kunnen leiden tot diverse oogaandoeningen en verwondingen. In dit artikel zullen we het belang van het beschermen van je ogen bij contact- en balsporten bespreken en enkele veiligheidsmaatregelen benoemen.
Hoe ontstaat oogletsel
Bij contact- en balsporten zijn er verschillende manieren waarop oogletsel kan optreden. Direct contact door een stoot of klap kan ernstige verwondingen veroorzaken, zoals een gebroken oogkas of beschadiging van de oogzenuw. Daarnaast kunnen ook vingers en ellebogen per ongeluk in het oog prikken, wat kan leiden tot snijwonden, schrammen of hoornvliesbeschadigingen.
Bescherming met oogbeschermingsmiddelen
Het dragen van de juiste oogbescherming is dan ook niet zo gek. Dat zien we vaak bij rugby maar ook steeds vaker bij voetbal en hockey zien we sportbrillen of verstevigde lenzen. Verder zijn er voor sporten zoals ijshockey of lacrosse (wat steeds populairder wordt in Nederland) specifieke beschermende helmen met geïntegreerde gezichtsmaskers die het hele gezicht bedekken. Voor sporters die al een bril dragen, is het van groot belang om aangepaste brillen te dragen tijdens het sporten. Gewone brillen kunnen gemakkelijk breken en ernstige oogletsels veroorzaken. Sportbrillen op sterkte bieden niet alleen helder zicht, maar ook bescherming tegen mogelijke verwondingen.
Houd rekening met elkaar
Naast het dragen van beschermende brillen is het ook belangrijk dat sporters zich bewust zijn van hun medespelers en tegenstanders. Onbedoeld oogcontact met vingers, ellebogen of andere voorwerpen kan ernstig letsel veroorzaken. Het is niet meer dan normaal dat je niet met opzet wilde armzwaaien maakt. Want een ongeluk zit in een klein hoekje en voor je het weet ligt je tegenstander in het ziekenhuis met oog- of ooglidschade. Er is veel te herstellen met een bovenooglidcorrectie, maar schade aan het ooglid voorkomen is beter dan genezen.
Coaches, ouders en scheidsrechters
Het is ook belangrijk dat coaches, ouders en scheidsrechters duidelijk zijn over de gevaren van oogletsel. Zij moeten ervoor zorgen dat er bewustzijn is bij spelers, zeker in de jeugd. Als je op jonge leeftijd al bezig bent met de gevaren en dus ook de veiligheid dan zullen ze er op latere leeftijd ook voorzichtiger mee omgaan. Het is ook een vorm van fatsoen om bezig te zijn met de veiligheid tijdens het beoefenen van een sport. Dat hoeft niet alleen te maken hebben met het gevaar voor oogletsel, maar elk soort gevaar tijdens een sport.
Bij eventueel letsel wordt altijd aangeraden direct naar een specialist te gaan. Na een bezoek aan de spoedeisende hulp, eventueel via een huisarts kan er op een later moment altijd een bezoek gebracht worden aan een kliniek voor herstel van eventuele schade. Denk aan ABC clinic voor allerlei soorten ingrepen die schade aan en rondom de ogen kan herstellen.
Ahoy, wij zijn hofstijl.nl!
Wij zijn een (nieuws)website en bloggen over nieuws en informatie over ons kikkerlandje. Dit doen we vanuit Den Haag!