Waarom je een fietsverzekering af zou moeten sluiten

Waarom je een fietsverzekering af zou moeten sluiten

Hoe voorzichtig je ook bent, je kunt niet uitsluiten dat je fiets beschadigd raakt of gestolen wordt. Het is een risico dat je als fietsbezitter nou eenmaal loopt. Om op zo’n moment de financiële last te verlichten, kun je ervoor kiezen een fietsverzekering af te sluiten. In dit artikel lees je welke voordelen een fietsverzekering te bieden heeft.

1. Kosten

Met een fietsverzekering verspreid je in de eerste plaats je financiële lasten. Je betaalt jaarlijks of maandelijks een vaste premie, tenminste als je een doorlopende fietsverzekering afsluit voor de loopduur van minimaal één jaar. Als er onverhoopt iets met je fiets gebeurt, dekt de fietsverzekering kosten tot aan het totaalbedrag waarvoor je fiets is verzekerd. Je kunt ook fietsverzekeringen afsluiten voor een vaste periode van bijvoorbeeld 3 of 5 jaar. Dit totaalbedrag is in de regel verhoudingsgewijs een stuk hoger dan het premiebedrag van een doorlopende fietsverzekering.

2. Zekerheid

Aan een nieuwe fiets hangt vaak een flink prijskaartje. Het is een investering waarvan je verwacht een lange tijd plezier van te kunnen hebben. Het is dan ook erg pijnlijk als je fiets beschadigd raakt of gestolen wordt en je daar opnieuw een flinke smak geld voor neer moet leggen. Een fietsverzekering biedt je financiële zekerheid: je weet dat je op het moment dat er iets misgaat, niet in één keer een groot geldbedrag hoeft te incasseren.

3. Schade en diefstal

Iedere fietsverzekering dekt diefstal, de meest verzekeringen dekken schade aan je fiets en veel fietsverzekeringen vergoeden zelfs een leenfiets. Deze dekking geldt vaak binnen heel Europa of zelfs wereldwijd. Wat de precieze dekking van jouw fietsverzekering is, hangt af van jouw eigen voorkeuren en van wat je jaarlijks aan premiekosten wilt betalen.

4. Juridische en pechhulp

Een fietsverzekering kan jou ook juridische hulp bieden bij fietsongevallen, zoals een valpartij of schade aangericht door een ander. De verzekeraar ondersteunt je in dat geval met het verhalen van de schadekosten. Ook pechhulp valt vaak onder de service van een fietsverzekering: als je plotseling stil komt staan met je fiets, helpt de pechdienst je weer op weg of zorgt deze ervoor dat je op een andere manier weer verder kunt reizen.