Geld lenen anno 2022? Dit moet je weten!

Geld lenen anno 2022? Dit moet je weten!

Wanneer je van plan bent om een grote uitgave te doen, kun je beslissen om ervoor te sparen of overwegen om bijvoorbeeld te gaan lenen. Wanneer je leent is het belangrijk om niet te gehaast te werk te gaan. Geld lenen kost tenslotte geld, dus het is verstandig om jouw situatie en je wensen eens goed op elkaar af te stemmen voor je met een kredietverstrekker in zee gaat. In dit artikel geven we daarom de belangrijkste tips als het gaat om het lenen van geld.

Bereken hoeveel je nodig hebt

Wanneer geld lenen de beste optie is voor jouw situatie, is het belangrijk om uit te rekenen of in te schatten hoeveel geld je daadwerkelijk nodig hebt. Zo kun je bij de aanschaf van een auto precieze bedragen uitrekenen, maar bij een verbouwing bijvoorbeeld niet. Om ervoor te zorgen dat je niet te veel leent en ook niet te weinig, doe je er goed aan om de rekenmachine erbij te pakken. Kom je er niet uit, dan kun je altijd hulp inschakelen van iemand die er meer verstand van heeft, zoals de aannemer bij je geplande verbouwing.

Vergelijk aanbieders en producten

Wanneer je weet hoeveel je nodig hebt, kun je aanbieders en producten gaan vergelijken met elkaar. Neem nooit overhaast een beslissing, want met een lening zit je vast aan een looptijd en vaak een vast bedrag per maand. Ook de rente kan per type lening en type kredietverstrekker nogal variëren. Leg daarom eens goed jouw bedrag en doeleinde samen met een aantal verschillende kredietverstrekkers naast elkaar. Je kunt het beste even de rekenmachine er weer bij pakken om uit te rekenen waar je het goedkoopste uit bent.

Verdiep je in de voorwaarden

Een ander belangrijk punt om verschillende aanbieders naast elkaar te leggen, zijn de voorwaarden die aan de lening vast hangen. Zo heeft de ene verstrekker een vaste looptijd zonder vroegtijdig aflossen, wat betekent dat je de gehele looptijd niet meer mag aflossen van je bepaalde bedrag. Een andere verstrekker heeft misschien wel de mogelijkheid om vroegtijdig af te lossen. Dat laatste is bijvoorbeeld handig als je zakelijk een financiële meevaller hebt gehad en meer kunt aflossen, want dan betaal je uiteindelijk ook minder aan rente.

Verandering van inkomen

Tot slot is het belangrijk om te kijken of je de lening nog kunt betalen als er een wijziging in je inkomen voordoet. Denk aan het verliezen van je baan of een lagere omzet draaien in je onderneming. Ook als je bijvoorbeeld te overlijden komt, kun je een levensverzekering afsluiten waarmee je nabestaanden jouw bestaande lening kunnen aflossen.