NEAR: een nieuwe contactloze betaalmethode van ING

NEAR: een nieuwe contactloze betaalmethode van ING

Het lijkt erop dat Nederland opnieuw met een technologische primeur op het toneel komt.

Recent heeft de bank ING aangekondigd dat ze in samenwerking met NXP Semiconductors een nieuwe manier hebben ontwikkeld om draad- en contactloos te betalen, simpelweg door twee smartphones in elkaars buurt te brengen.

Dit heet de “NEAR-methode’.

Je richt je smartphone op de persoon die je wil betalen, en zo kan de transactie worden ingezet, zonder iets van gegevensoverdracht.

Volgens ING is dit de volgende stap op vlak van makkelijk snelle betalingen uit te voeren, en smartphonefabricant Samsung reageerde alvast zeer enthousiast.

In dit artikel kijken we snel eens naar de huidige opties om digitale betalingen door te voeren, leggen we wat meer uit hoe de NEAR-methode precies werkt, en bekijken we enkele obstakels en de mogelijke toekomst ervan.

Online betalen: de huidige situatie

Op dit moment zijn er in Nederland heel veel opties om online/digitaal te betalen.

Eerst en vooral is er gewoon internetbankieren: je logt in op de website van je bank, of je gebruikt hun app, en je verstuurt (of ontvangt) geld via het traditionele bankensysteem.

Creditcards zijn vergelijkbaar, waarbij je door het in te geven van allerlei kaartgegevens online kunt betalen.

Een speciale vermelding hier is natuurlijk iDEAL, want dit is veruit de meest populaire online betaalmethode in Nederland.

Dit jaar verwerkte iDEAL reeds de vijf miljardste betaling sinds hun oprichting (!). Dat is niet echt te verwonderen, want – tot nu toe – is iDEAL het toonbeeld van snel en veilig online betalen. Deze betaalmethode is zodanig veelgebruikt dat elke online winkel, elke online zaak of elk online casino ideal wel moet gebruiken als ze relevant willen blijven – en betrouwbaar willen overkomen voor klanten.

Andere mogelijkheden zijn eWallets zoals PayPal, Skrill en Neteller.

Dan is er ook nog de voorlopig nieuwste en wellicht vreemdste eend in de bijt – cryptocurrency. Cryptomunten zijn een manier om te beleggen, en kunnen ook gebruikt worden om online te betalen, en deze staan volledig los van het traditionele bankensysteem.

Contactloos betalen is ook een recente toevoeging, waarbij je je betaalkaart (debit of credit) gewoon tegen een betaalapparaat moet houden om een transactie door te voeren, en geen code of iets dergelijks hoeft in te geven.

Deze laatste optie is in feite een voorganger van de NEAR-methode.

De NEAR-methode verder uitgelicht

De NEAR-methode kan je zien als de allereerste betalingsapplicatie die volledig peer-to-peer werkt en waarmee twee personen gewoon kunnen betalen door hun smartphones bij elkaar in de buurt te houden.

Zeer handig, snel, en – op het eerste gezicht alleszins, veilig.

Dit is ook zeer goed voor de privacy van de zender en ontvanger, want je hebt geen gegevens meer nodig van iemand om een betaling uit te voeren, je hoeft alleen maar naar zijn of haar smartphone te wijzen.

Zoals reeds gezegd is deze methode ontwikkeld door de bank ING in samenwerking met NXP, een maker van computerchips uit Eindhoven, en meer specifiek maakt het gebruik van de Trimension SR100T ultra-wideband chips.

Deze technologie werkt via ultra wideband technologie (UWB), een draadloze communicatietechniek waarmee je op een korte afstand snel gegevens kunt overzetten.

UWB bestaat al lang, want in de Tweede Wereldoorlog maakten de Amerikanen hier reeds gebruik van om grote hoeveelheden data over een lange afstand te versturen.

Je kan het zien als Bluetooth of WiFi, maar dan een pak nauwkeuriger en sterker.

Dergelijke technologie is op dit moment reeds te zien in toepassingen zoals draadloze autosleutels, of trackers zoals de Apple AirTags en Samsung SmartTags.

Zo werkt het concreet:

· De eerste stap is de app van ING downloaden en de NEAR-methode kiezen

· Via de app van ING kies je dan de persoon waaraan je geld wil overmaken, de app zal die persoon detecteren

· De persoon moet in je buurt zijn (tot 50 meter), vandaar de naam “NEAR” (“nabij” in het Engels)

· Je ziet die persoon in de app, en je ziet ook de afstand tussen jullie

· De ontvanger krijgt dan een melding of hij of zij er akkoord mee is om zijn of haar bankgegevens te delen

· Jij moet dan gewoon het juiste bedrag invoeren en de transactie bevestigen

· De ontvanger krijgt de betaling

Simpel, toch?

Met de NEAR-methode moet je geen e-mailadres, telefoonnummer, gebruikersnaam of andere gegevens van iemand vragen om die geld te sturen.

Je kan het in feite zien als digitaal en contactloos contant betalen.

Mogelijke obstakels

Deze techniek klinkt nu wellicht zeer aantrekkelijk, en dat is het ook. Dit kan maar al te goed de toekomst van betaalmethodes worden.

Maar op dit moment zijn er nog heel wat (mogelijke) problemen.

Om te beginnen moeten zowel zender als ontvanger de ING app op hun smartphone hebben om dit systeem te laten werken.

Daarnaast werkt het alleen op de nieuwste generatie van Samsung-smartphones, meer specifiek de Galaxy Note 20 Ultra, de Galaxy S21 Ultra, de Galaxy S21 Plus en de Galaxy S22 Ultra.

Naar verwachting zal deze techniek uiteraard wel worden uitgebreid naar andere banken en andere soorten smartphones… maar misschien niet naar allemaal.

Apple bijvoorbeeld kan roet in het eten strooien, want met hun groot marktaandeel zijn ze een belangrijke speler in deze sector.

Of ze gaan meewerken met deze nieuwe betaalmanier is voorlopig nog een raadsel.

Technologisch gezien is het wel mogelijk, want Apple ondersteunt de UWB techniek door de M1-chip die te vinden is in hun apparaten vanaf de iPhone 11 en de Apple Watch Series 6.

Externe betaaldiensten zullen hier wellicht niet meteen toegang tot krijgen, want ook de NFC-chip in hun apparaten (die momenteel gebruikt kan worden voor contactloos te betalen) werkt alleen met hun eigen dienst Apple Pay.

Hiervoor hangt er Apple trouwens een miljardenboete boven het hoofd, opgelegd door de Europese Commissie, als ze blijven weigeren om hun chip open te stellen voor derde partijen.

Huidige status en toekomst van de NEAR-methode

Op dit moment werkt de techniek wel, maar is het nog in een soort “alfa” fase.

De komende maanden gaan zowel ING als NXP deze intern testen om het zo vlot mogelijk te laten werken en eventuele “bugs” eruit te halen.

Later is het dan wellicht de bedoeling dat ING klanten deze ook zullen testen, voordat het zal worden uitgerold naar het bredere publiek.

Net als contactloos betalen al jarenlang bestond maar niet meteen veelgebruikt werd, zal ook de NEAR-methode wellicht een periode doorgaan waarbij het gebruik zeer beperkt is – maar de mogelijkheden zijn er wel om dit een succes van jewelste te maken.