Voorkom ziekteverzuim door een goede thuiswerkplek

Voorkom ziekteverzuim door een goede thuiswerkplek

Geen zin in ziekte en blessures? Zorg voor een goede werkplek thuis!

Werk je regelmatig of bijna altijd thuis? Dan ben je zeker niet de enige. Zeker na al die lockdowns zijn er heel wat mensen die het thuiswerken ontdekt hebben. De voordelen zijn legio. Je bent lekker op je eigen plek. Je drinkt je eigen koffie. Tijdens de lunchpauze lounge je heerlijk in je eigen tuin en natuurlijk ben je blij dat je geen reistijd hebt als je thuiswerkt. Maar misschien vind je continue thuis werken ook niet alles. Contact met de collega’s en feeling met het kantoor blijven wellicht ook belangrijk voor je. Kom je weer eens op je werkplek op kantoor, let dan eens op je bureaustoel en bureau. Als het goed is, zijn deze meubelen ergonomisch helemaal in orde. Bureaustoelen moeten aan hoge eisen voldoen, zodat werknemers minder snel verzuimen. Maar hoe doe je dat eigenlijk thuis? Zit je daar gewoon op een keukenstoel aan tafel? Of heb je ergens op een lege plek een oude bureaustoel van een van de kinderen neergezet? Voor een klein poosje kan dat natuurlijk prima, maar maak je regelmatig gebruik van je werkplek thuis dan is een goede bureaustoel cruciaal. Zit je langere tijd op een stoel die niet bij je lichaam en lichaamshouding past, dan is dat vragen om blessures en daardoor dus ziekteverzuim.

Werk met plezier op een ergonomische bureaustoel op je eigen werkplek

Zoals een ergonomische bureaustoel op kantoor niet meer dan vanzelfsprekend is, zo moet dat thuis eigenlijk ook het geval zijn. Iedereen zal het er over eens zijn dat een eetkamerstoel niet ideaal is voor de ergonomie. Uiteraard kost het je even tijd en moeite om een goede bureaustoel te vinden, maar gezondheid mag wat kosten. Zorg voor een model dat verstelbaar is. Dit is heel verschillend bij de diverse stoelen die verkrijgbaar zijn. Bij de een kun je alleen de zithoogte verstellen en bij de ander zo ongeveer alles, tot aan de armleggers toe. En wat denk je van compleet kantelbare zittingen? Wat dat betreft kun je het zo luxe en ergonomisch maken als je maar wilt. Een actieve zithouding is het uitgangspunt. Kun je die bereiken met de stoel, dan heb je waarschijnlijk de juiste al te pakken.

Zo blijf je fit als je veel thuis werkt

Tenslotte dan nog een paar praktische tips waardoor je lekker fit blijft als je niet naar kantoor gaat, maar fijn thuis werkt. Het risico op te weinig beweging ligt namelijk zeker op de loer. Zet gewoon zelf je koffie en laat deze niet bij je bezorgen door je welwillende partner. Gebruik je regelmatig een printer? Zet die dan een eindje bij je bureauplek vandaan. Dat geldt ook voor een prullenbak. Elk loopje is er weer een. En hoe verleidelijk het ook is om de hele dag door te werken en dan ’s middags op tijd je laptop af te sluiten, kom na je lunch even in de benen. Je zult zien dat je na die tijd weer vol concentratie en energie verder kunt met je werk.